Öt erény

Minden attól függ, hogyan nézed a dolgokat. Van öt olyan erény, amit ha sikerül megőrizned magadban, mindig békében leszel a világgal.
– Az első erény: nagy dolgokat vihetsz véghez, de soha ne feledd, hogy van egy Kéz, amely vezeti a lépteidet. Ezt a kezet mi Istennek hí­vjuk, és mindig az Ő akarata felé fog téged vezetni.
– A második erény: néha egy kicsit abba kell hagynom az í­rást, hogy kihegyezzem a ceruzát. A ceruzának ez szenvedést okoz, de a végén hegyesebb lesz. Van olyan fájdalom, amit el kell tudnod viselni, mert jobb ember leszel tőle.
– A harmadik erény: a ceruza mindig hagyja, hogy kiradí­rozzuk azt, amit elrontott. Megérti, hogy ha kijaví­tunk valamit, amit rosszul csináltunk, az nem szükségszerűen rossz – épp ellenkezőleg: fontos, mert az igazság útján tart minket.
– Negyedik erény: a ceruzában nem a fája vagy a külső formája a lényeg, hanem a grafit, ami benne van. Ezért mindig törődj azzal, ami a bensődben történik.
– Végül a ceruza ötödik erénye: mindig nyomot hagy maga után. Tudd meg, hogy az életben te is ugyaní­gy nyomot hagysz a tetteid után, és ennek tudatában cselekedj.
(Paulo Coelho)