Egyéb

Finomságok Kavalkádja
beszámoló
 

Végre megvalósult dédelgetett tervünk  -  amiért sokat dolgoztunk és imádkoztunk  -  október  13-án  9.30-kor első alkalommal megnyitotta kapuját a Â –žFinomságok Kavalkádja–Â Â egészséges életmódot népszerűsí­tő közösségi programunk.

Partnerünk, a Kolozsvári téri Waldorf íltalános Iskola Â és  Gimnázium  biztosí­totta a helyszí­nt. Mindkét emeletét átengedte a bemutatóknak és érdeklődőknek, amit tökéletesen be is népesí­tettünk. Eredetileg október 6-ra terveztük az eseményt. Az önkéntesek egy havi összehangolt kemény munkájával készültünk. Többek kérésére végül egy héttel később vált valóra. A meteorológia ugyan esős időt jósolt, de az égiek mellénk álltak. A nap vidáman sütött  –žfelmelegí­tette– a szí­veket és a légkört is. A rendezvény jó, baráti hangulatban indult és zajlott.

A megnyitó után rengeteg program várta az érdeklődőket. Mindent lehetett, csak unatkozni nem. A porta mellett felállí­tott standnál az érkezőket marcipános alapú kókuszos süteménnyel fogadtuk, melyek hazánk nemzeti szí­neiben pompáztak, és a Szí­vesség Közösség felajánlásával kerültek terí­tékre. A látogatók emellett ajándékként a Kanálforradalom jelképét kapták, ami egy mosolygós kiskanál volt, origami papí­r szí­vecskével dí­szí­tve.

 

A portát elhagyva a vendégek a Â földszinti alulába, a fesztivál sűrűjébe toppantak. Itt az egyik meglepetés a gyerekek számára varázsolt játszóház volt. A gyerkőcök kézműveskedhettek és próbára tehették kreativitásukat. Nagy sikere volt a gasztro-mókázásnak: Â amikor saját kezűleg készí­tették el a sajtos pogácsájukat -  nagy vidámság és örömködés közepette  -  az önkéntesek segí­tségével. Majd –žmegették amit főztek, (sütöttek) maguknak–.

A felnőttek kiállí­tásról kiállí­tásra sétálva ismerkedhettek meg a meghí­vott kiállí­tók szellemiségével, azzal hogy milyen termékekben és szolgáltatásokban közvetí­tik ezt a fogékony emberek felé;  milyen felvilágosí­tó, egészségnevelő tevékenységet folytatnak;  hogyan kapcsolódik mindez a mi szellemiségünk,  élet- és táplálkozás-filozófiájához. További élményszerzésre adtak alkalmat a tantermekben berendezkedve igénybe vehető masszázsok és mentálhigiénés beszélgetések.

A földszinten közreműködő kiállí­tók: a Piszkei ÖKO,  Biocity bolt, Biopiac, Asztrológus,  Herbalance, és  Kristályvásár is volt, mindannyiójukat nagy érdeklődés övezett.

Az első emeleten  az illatok is hozzájárultak az érdeklődés felcsigázásához, ugyanis itt kaptak helyet a főzőbemutatók és a torkoskodásra csábí­tó ételkóstolók. Csodálatos még visszaemlékezni is a sok finomságra, amelyeket rengeteg ötlettel, gyakorta egyszerű alapanyagokból készí­tettek a bemutató csoportok. Sok szeretettel kí­nálták az egészséget támogató í­nyencségeket, és az információkat arról, hogyan teljesí­tik ki az egészséges életet ezek a növényi alapanyagú (vegetáriánus) ételek, és hogyan lehet ügyesen elkészí­teni ezeket. 

Idézzük fel milyen kóstolgatásokban is volt részünk:

    Gasztroház  Őrangyal  étterem : Â Â Â Â Â Â –žLúgosí­tó,  gyógyí­tó  ételek–Â Â Â 

        ♥   sütőtökös  –žegyensúly–-tál
♥   töltött gabonaalagút
♥   sokmagos kölessült
♥   Nigiri sushi
♥   saláták az ételek alapjául
♥   gyümölcsgolyó  (édes)         

    Krisna-Völgy : Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Tradicionális  dél-indiai  konyha  

        ♥   sabji  (indiai egytál étel)
♥   puri  (indiai lepény)
♥   pakora  (pálcikára tűzdelt rántott zöldségek)
♥   kukoricás rizs
♥   szilvás chatni  (édes-csí­pős dzsem)
♥   túrós parata  (túrós indiai lepény)      

    Lét-tudatos  konyha : Â Â Â Â Â Â Â Â 

        ♥   növényi  pástétommal krémezett szendvicsek
♥   –reform–-golyók  (édesség)
♥   kekszek
♥   pogácsa        

    Nandafalva : Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 

        ♥   –žreggeli-étek–Â Â pástétomok  (magyaros í­zekkel)
♥   édesség  golyók             

    Jalagati  jóga Â egyesület                      Teák  és  limonádék     :

        ♥   muffinok  (a teák mellé)             

    Jóga a mindennapi életben : Â Â Â Â Â Â Â Â –žÖsszhangban  kelet  és  nyugat–Â Â Â Â 

        ♥   saláta-variációk              

    Tudatos életmód klub : Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Magyaros  házi  í­zek      

        ♥   bográcsos  krumpli  paprikás  házi sajttal
♥   babgulyás
♥   pizzák
♥   magvas  kenyér,    paraszt  kenyér
♥   bodza-ital            

    VegaFOOD : Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Akik  az  egészséget  házhoz  szállí­tják   

        ♥   rakott  tészta
♥   habos  kocka
♥   lasszi  ital  (joghurtos gyümölcs ital)             

    Újszegedi Biopiac : Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Egyszerű  étel  kiváló  alapanyagból   

        ♥   mángoldos  tészta              

    Hansági Ferenc Vendéglátóipari és
Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola Â diákjai
 : 

        ♥   zöldséges  lasagna
♥   rizskók
♥   répás  fasí­rt
♥   almás-sárgarépás  ital       

    Boldogságfalva : Â Â Â Â Â 

        ♥   tojásmentes  sütemény variációk.        

A kiállí­tók közül ketten jógabemutatót is tartottak a tantermekben. Tanácsadásra, beszélgetésre a Â Lét-tudatos konyha és a Â Tudatos életmód klub képviselői invitálták az érdeklődőket,  kineziológiai, alternatí­v gyógyászati, és ajurvédikus táplálkozástani témakörökben.

A második emelet  a szellemi táplálékok kí­nálatának terepe volt. 10 órától folyamatosan követték egymást az előadások neves előadóktól. Az egészséges életmódhoz elvezető megközelí­tési utakról hallhattunk  (életfelfogás, mozgáskultúra, gyógyí­tás, stb…); a táplálkozás irányából nézve a reformálási lehetőségeket,  a vegetarianizmusról is.

Megnyitó: 

09:30-10:00  Waldorf iskola bemutatkozása-Csetkovics Csilla iskola képviselő helyettes. Együttműködés a gyakorlatban- Gémesi Kornélia, Kovács Attila, Baranyai Erika Piros

Előadások:

10:05-10:20  Gasztroház-Őrangyal étterem és kávézó: Enni tudni kell (-avagy az étkezés törvényei) Farkasné Hazai Márta étterem tulajdonos és táplálkozási tanácsadó

10:25-11:00  Kristályok harmonizáló, egészség megőrző hatása testi lelki szinten. Dobra Izabella kristályterapeuta, Dobráné Lábodi Edina TC Energy Design képviselő

11:05-11:40  VegaFOOD: Hogyan étkezz egészségesen a munkahelyeden is? Dóka Róbert VegaFOOD ügyvezető igazgató, tulajdonos

11:45-13:15  Új medicina: Biologika (szerv atlasz)-Vajai Vadvirág terapeuta

13:15-13:45  Jóga a mindennapi életben rendszer és vegetáriánus életmód-Cseuz Tamás (Cetan Puri) Jóga a Mindennapi Életben Egyesület elnöke

13:45-14:15  Tudatos életmód klub- Ajurvédikus táplálkozás – Bhaktipada das lelkész / Krisna-Völgy

14:15-14:45  Életerő minden falatban (A jóga és a táplálkozás) – Dr. Bajzik Éva. Jalagati mozgásfilozófiája, avagy  jóga a XXI. században – Hacker Péter

14:45-15:00  Sorsunk és az étkezés kapcsolata – Hajas Mara védikus asztrológus

15:05-15:20  Étek vagy vétek, spiritualitás a konyhában – Tasi Beatrix mentál higiénés tanácsadó / Nandafalva

15:25-16:10  Lét-tudatos konyha: Holisztikus egészség szemlélet-a lelki egyensúly szerepe az életünkben – szuper táplálékok, avagy a hosszú élet titkai. – Kálmán Renáta táplálkozási tanácsadó és kineziológus

16:15-16:55  4D SzabadEgyetem: A testsúly, és testforma, mint társas kommunikáció – Puszta Csaba tanár

17:00-17:45  Mit mond az orvos: Méhészeti finomságok a gyógyí­tásban – Dr. Eszes Gabriella belgyógyász háziorvos és természetgyógyász

17:50-18:20  Bio ételekől kevesebb is elég – Boros Attila egészség filozófus

18:20-19:00  Táncház: Táncoljunk együtt

 

A szüneteket  Fabulya Andrea versmondásai szí­nesí­tették, aki székre pattanva adta elő a pillanatnyi hangulathoz illő irodalmi –žajándékait–. 

 

Bizonyára sokak fejében felmerült a kérdés,hogy mi is az a Kanálforradalom. A Kanálforradalom mozgalom, amely a vegetarianizmust új, könnyen követhető, és vonzó módon mutatja be. Sok segí­tséget és tippet ad, hogy azonnal el lehessen kezdeni az egészséges, és tudatos életmódot. Határozottan elutasí­tja a káros dolgokat, de főleg az állatok bántalmazását. Sok ezer éves hagyományokban és a föld bolygó helyzetére vonatkozó tudományos felfedezésekben gyökeredzik.

       A rendezvény tökéletesen tükrözte a Kanálforradalom mozgalom szellemiségét, ami távlati célokról is szólt. Az ott egybegyűltek hiszik, hogy ez az alternatí­va egy napon majd kibontakozhat a maga valóságában, és eljön az az idő is, amikor mindez jobbá teszi a világot.

 

Bí­zunk abban, hogy a közösségi napon jelen volt  400 látogató közül senki sem maradt éhes vagy szomjas,  és szó szerint  –žjó szájí­zzel–Â Â távoztak.  Reméljük, felkeltettük az egészséges élet utáni vágyakozásukat, és életmódjuk megváltoztatását új ismeretekkel és kellemes tapasztalatokkal gazdagodva kezdik meg. 

A pozití­v visszajelzések arra ösztönöznek bennünket, hogy  2013. évben  ismét belevágjunk egy következő  forradalom megrendezésébe.

Köszönjük a figyelmet és részvételt.  Reménykedünk ,hogy jövőbeni  igyekezetünk is eredményes lesz, és majd ismét együtt leszük!

Finomságok Kavalkádja rendezvény összefoglaló klipje itt nézhető meg.

A TiszapART Tv-re készült film anyag az alábbi linken található: 

http://www.youtube.com/watch?v=n0r09Hjtbec


Videók: 

A szőnyeg

Elakadtál?

Igéret

Isten tortája

A megbocsátás ereje

A lufi, ami piros

Uram, Uram!

Kényelem