Józan ész

Ma szeretett öreg barátunk, a Józan Ész eltávozását gyászoljuk, aki hosszú éveken át velünk tartott. Senki sem tudja biztosra, hány éves lehetett, mivel a születési adatai már régen elvesztek a bürokratikus aktatologatásban. Úgy emlékeznek majd rá, mint aki olyan értékes leckékre okí­tott minket, mint például:

Tudta, mikor kell elbújni az eső elől; hogy miért igaz az, hogy ki korán kel, aranyat lel; az élet nem mindig igazságos; és talán én hibáztam el.

A Józan Ész egyszerű, szilárd anyagi vezérelvek szerint élt (ne költs többet, mint amennyit meg tudsz keresni) és megbí­zhatóak voltak a stratégiái (a felnőttek és nem a gyerekek a felelősek).

Az egészsége akkor kezdett el romlani, amikor jó szándékú, azonban hatalmaskodó szabályokat vezettek be. Beszámoltak egy 6 éves kisfiúról, akit szexuális zaklatással vádoltak, mert megpuszilta az egyik osztálytársát; tiniket felfüggesztettek az iskolában, mert ebéd után kiöblí­tették a szájukat; egy tanár kirúgott egy rossz magaviseletű diákot, hogy ezzel dorgálja meg őt, azonban csak rontott a helyzetén.

A Józan Ész lába alól akkor csúszott ki a talaj, amikor a szülők megtámadták a tanárokat, amiért elvégezték helyettük azt a munkát, amiben ők kudarcot vallottak, és megrendszabályozták rakoncátlan gyermekeiket. A helyzet csak rosszabbodott, amikor az iskolákat arra utasí­tották, hogy szülői beleegyezést kérjenek, ha naptejjel akarják bekenni csemetéiket, vagy aszpirint akarnak nekik adni; azonban képtelenek voltak a szülők tudomására hozni, ha az egyik nebuló teherbe esett és el akarta vetetni a gyermekét.

A Józan Ész nem akart többé élni, mert az egyházak elüzletiesedtek; a bűnözők pedig jobb elbánásban részesültek, mint áldozataik.

A Józan Ész lesújtott a rablóra, hogy meg tudd védeni magadat a saját otthonodban, és végül a rabló perelt be téged testi sértésért.

A Józan Ész végül feladta az életkedvét, miután egy nő nem jött rá arra, hogy a gőzölgő csésze kávé forró. Kilöttyintette az ölébe, és azonnal hatalmas kárpótlást kapott ezért.

A Józan Ész halálát megelőzte szüleinek, az Igazságnak, a Bizalomnak; a feleségének, a Bizalmasságnak; a lányának, a Felelősségnek; és fiának, az Értelemnek eltávozása. Négy mostoha testvére élte csak őt túl: Ismerem a Jogaimat. Most Akarom. Más a Hibás. íldozat Vagyok.

Nem sokan vettek részt a temetésén, mert kevesen vették észre, hogy elment közülünk.