Dobri Dobrev története

Szófia utcáin már hosszú évtizedek óta koldult egy férfi. Egy napon felállt, besétált egy székesegyház kapuján, majd pénzt adományozott az egyháznak.

A történet mára bejárta az egész világot. Dobri Dobrevről, akit eddig mindenki koldusnak ismert, kiderült, hogy több mint 40.000 eurót adományozott már el kolostoroknak, templomoknak, árvaházaknak – mí­g ő maga mindössze havi 80 euróból élt.  Az Öreg Dobri a második világháborúban harcolva vesztette el hallását. Egyszerű kis lakásába a ví­z sincs bevezetve, maga gyalogol el kilométereket érte vödörrel a kezében. Naponta több mint 25 kilométert utazikBulgária fővárosába, hogy hat órán keresztül folyamatosan adományokat gyűjtsön. Idén lesz 99 éves. És mindemellett ő a világ egyik legbőkezűbb adományozója. Vajon hogyan rejlik valakiben ennyi önzetlen jóság?

–žKét akarat van bennünk, egyik Istentől, másik az ördögtől. És elménkben háború ví­vunk. Én hiszem, hogy nekünk Isten akaratát kell követnünk és szolgálnunk. így Isten is megsegí­t minket. Egyedül a jó akarat helyes és igaz. Nem szabad hazudni, sem lopni, sem házasságtörést elkövetni.  Szeretnünk kell egymást, ahogy Isten is szeret minket.– – mondta egy interjúban.

dobri-dobrev2

Valóságos csodatevő angyalként lépett be 2009 májusának egy reggelén a Nyevszkij Szent Alekszander székesegyház kapuján, mikor félrehí­vta a templom pénzügyeiért felelős szerzetest, hogy közölje, 35.700 levát (kb. 20.000 euró) szándékozik nekik adni. Ez a székesegyház Bulgária egyik legnagyobbja és jelképe is egyben, ahol milliónyi ember – turisták, helyiek és még diplomácia delegációk, vezető politikusok is- megfordul évente. Komoly anyagi gondokkal küszködik a templom, nem jut elég pénz a felújí­tásra, a műalkotások megőrzésére és néha még a fenntartásra sem.
Hát nem megdöbbentő, hogy mégis ez az idős bácsi, aki a saját maga készí­tette bolgár népviseleti ruhákban jár, akit mindenki csak egy szegény koldusnak nézett, adta az évtized legnagyobb adományát a templomnak?

Miután a világ tudomást szerzett erről, az emberek már nem koldust láttak az Öreg Dobriban.
Szó szerint meghajolnak előtte, csodájára járnak Szófia utcáin, hogy láthassanak egy valódi, élő szentet. Dobri Dobrev története talán a leginspirálóbb, amit a világban manapság hallani. Egy férfi, akiben ennyi szeretet és önzetlenség lakozik, mindannyiunk példaképe lehet.