Bruno Ferrero: A két jégtömb

  Volt egyszer két jégtömb. A hosszú télen keletkeztek egy sziklás, bozóttal körbevett üregben, a hegyoldalt beborí­tó erdő közepén. Makacs közönyösséggel méregették egymást. Viszonyuk meglehetősen hűvös volt. Néhány “jó napot”, egy-két “jó estét”. Semmi több. “Jégtörésről” szó sem volt. Mind a ketten azt gondolták a másikról: – Igazán eljöhetne hozzám! De a jégtömbök egyedül nem tudnak elmozdulni a helyükről. így nem történt semmi és a jégtömbök még jobban önmagukba zárkóztak.
    Az üregben lakott egy borz, aki egy nap í­gy fakadt ki:
    – Milyen kár, hogy itt bent kell lennetek! Gyönyörűen süt a nap odakint!
    A két jégtömb feljajdult. Kiskoruk óta tudták , hogy a nap a legnagyobb veszélyt jelenti számukra.
    Meglepő módon azonban, most az egyik jégtömb azt kérdezte: – Milyen a nap?
    – Csodálatos… Maga az élet. – válaszolta zavartan a borz.
    – Csinálhatnál egy kis rést az odu tetején… Szeretném látni a napot! – mondta a másik.
    A borz nem várta meg, amí­g megismétli. Fúrt egy kis lyukat a gyökerek közé és a nap meleg, enyhe fénye aranysugárként hatolt be az üregbe.
    Néhány hónappal később egyszer délben, ahogy a napfény felmelegí­tette a levegőt, az egyik jégtömb észrevette, hogy olvadni kezd és kis patakká változik. Másképpen érezte magát, nem volt már többé ugyanaz a jégtömb, ami eddig. A másik jégtömb is ugyanezt érezte. Pár nap múlva a jégtömbökből két kis folyócska kezdett csordogálni. Ki is folytak az üregből és nem messze onnan, csillogó kis tavat alkottak, amelyben az ég kékje tükröződött.
    A két jégtömb még érezte saját hidegségét, de ezzel együtt a törékenységét és a magányt. A közös aggodalmat és bizonytalanságot is. Felfedezték, hogy keletkezésük egyforma és valójában szükségük van egymásra.
    Jött két tengelice és egy pacsirta, hogy szomjukat oltsák. A rovarok ott zümmögtek a tó körül, egy puha, hosszú farkú mókus pedig megfürdött benne.
    És ebben a boldogságban ott tükröződött a két jégtömb, akik most szí­vet találtak maguknak.