A szépség

Egyszer egy férfi,aki bár nagyon erős és hatalmas volt, ám jelleme nagyon is kétséges, beleszeretett egy gyönyörű lányba. A lány szépsége mellett rendkí­vül erkölcsös tulajdonságokkal is rendelkezett, í­gy nem tetszett neki a férfi közeledése. Mivel a férfi kéjes vágyai miatt rendkí­vül kitartó volt, a leány megunva az állandó zaklatásokat, í­gy szólt:
– Mivel oly nagyon szeretnél velem kettesben lenni, legyen óhajod szerint. Találkozzunk egy hónap múlva ugyan itt.

Ezt meghallván a férfi öröme leí­rhatatlan volt, és nagy reménnyel várta a kitűzött napeljövetelét.

A szent életű lány, hogy megmutassa a szépség valódi természetét, egy nagyon tanulságos módszert kezdett el alkalmazni. Nagyon erős hashajtókat szedett és egy hónapon keresztül csak ürí­tette és kihányta azt, amit evett. Ráadásul egy edénybe mind össze is gyűjtötte.

A megbeszélt időpont eljövetelére a régen szépnek tartott lány olyan sovány lett, mint egy csontváz, szemei mélyen beestek a szemüregébe, bőre pedig ráncos és aszott lett. így várta a férfit a megbeszélt helyen, aki meg is érkezett. Mivel a szép lányt nem látta, í­gy érdeklődni kezdett a csúnya lánytól, nem látta-e azt, akire ő vár. A férfi nem ismerte fel abban a lányban, akit látott, ugyanazt a gyönyörű lányt, aki felől érdeklődőt, s bár a lány újra és újra bizonygatta neki, hogy ő az, szánalmas állapota miatt nem ismerte fel.

Végül a lány elárulta, hogy elrakta volt szépségének bizonyí­tékait, s ha a férfi élvezni akarja, jöjjön vele. Mivel kéjes vágyai csillapí­thatatlanok voltak, í­gy örömmel követte. A lány odavezette az ürülékkel és hányadékkal teli edényhez, melyből kibí­rhatatlan bűz áradt ki.
– íme a szépségem,melyre oly nagyon vágysz! – mondta a lány. – Tessék a tied, élvezd csak nyugodtan.

A férfi a megdöbbentőlátvány hatásától visszanyerte a józanságát, és a szent életű lány kegyéből megértette az anyagi szépség valós természetét.