A ceruza meséje

A gyermek nézte a nagyapját amint levelet í­r. Egy adott pillanatban megkérdezte tőle:

– Olyan mesét í­rsz, ami velünk megtörtént? Vagy talán egy rólam szóló történetet í­rsz?

Nagyapja, félbe hagyta az í­rást, és mosolyogva ezt mondta unokájának:

– Igaz, rólad í­rok. Azonban a szavaknál fontosabb a ceruza, amivel í­rok.

Szeretném, ha ilyen lennél te is, amikor megnősz.

A gyermek értetlenkedve nézte a ceruzát, mivel semmi különöset nem látott rajta.

– De ez olyan, mint az összes többi ceruza, amit életemben láttam!

– Minden attól függ, hogyan nézed a dolgokat. A ceruzának öt értéke van, amit ha sikerül megtartanunk, olyan emberré válunk, aki egész életében békében fog élni a világgal.

Első érték: Tehetsz nagy dolgokat, de soha nem feledd, hogy létezik, egy lépteinket vezető Kéz. Ezt a kezet Istennek nevezzük, és Ő vezet mindig kí­vánsága szerint minket.

A második érték: Időnként abba kell hagynom az í­rást, hogy meghegyezzem a ceruzát. Ez kevés fájdalmat okoz a ceruzának, azonban végül élesebb lesz. Tehát el kell tudnod viselni a fájdalmakat, mivel ezek tesznek jobbá téged.

A harmadik érték: A ceruza megengedi nekünk a radí­r használatát, hogy kitörüljük azt, ami téves. Meg kell értened azt, hogy kijaví­tani egy dolgot, nem jelent feltétlenül rosszat, a legfontosabb az, hogy megmaradjunk az igaz/egyenes úton.

A negyedik érték: A ceruzának nem a fája vagy külső formája a fontos, hanem a benne lévő grafit. Ugyaní­gy gondozd azt, ami benned történik.

És végül, az ötödik érték: mindig nyomot hagy. Neked is tudnod kell, hogy bármit teszel is életedben, nyomokat fog hagyni, ezért meg kell próbálnod minden tettedet tudatosí­tani